Projekt Paterno získal titul Startup VŠE

V úterý 10. května se mezi sebou utkaly studentské týmy o titul nejlepšího startupu VŠE a také o peněžní výhru v hodnotě padesát tisíc korun na podporu svého projektu. Do finále se dostalo sedm týmů, které své nápady prezentovaly před pětičlennou porotou. Ta se zajímala o velikost problému, který startup řeší, schopnost týmu dodat produkt na trh a potenciál na dynamický rozvoj firmy. V porotě zasedali zástupci investorské i mentorské komunity – Martin Kešner z J&T VENTURES, Václav Pavlečka z Czech Founders Fund, Matej Zabadal z V-Sharp Ventures, Jakub Stránský, zástupce xPORTu VŠE, zkušený mentor a zakladatel startupu Techambition a Martin Lukeš – vedoucí Katedry podnikání a prorektor pro vědu, výzkum a doktorské studium VŠE.

Jarního kola soutěže (další kolo probíhá v zimním semestru) se zúčastnily ambiciózní a zajímavé projekty, i proto neměla porota vůbec jednoduché rozhodování. Peněžní výhru si nakonec rozdělily tři nejúspěšnější týmy. Titul S​tartup VŠE a nejvyšší odměnu dvacet pět tisíc korun získal projekt Paterno studenta FPH Tomáše Knejpa a absolventa FPH Karla Křesťana. Paterno je nástroj pro automatizované generování cenových nabídek. V rámci rozjezdu cílí především do segmentu živnostníků a malých firem. Tým přesvědčil kromě nápadu také svým přístupem k budování startupu. Podle přítomných investorů nejlépe porozuměli, jak fungují investorské peníze a zvolili správnou strategii vstupu na trh.

Druhé místo a odměna patnáct tisíc korun patří projektu Somno, který nabídl osmitýdenní program digitální spánkové terapie. A třetí příčku a částku deset tisíc korun vysoutěžil projekt Supplemelts Energy, který řeší problém s polykáním doplňků stravy formou speciálních rozpustných papírků do úst.

Soutěž pořádá Katedra podnikání a podnikatelský akcelerátor xPORT VŠE.