Nejlepším startupem VŠE se stal projekt SunAware

V úterý 14.12. 2021 proběhla soutěž Startup VŠE organizovaná Katedrou podnikání Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze (FPH) a podnikatelským akcelerátorem xPORT VŠE. Studentské týmy soutěžily o stipendium ve výši 40 000 Kč na podporu inovativního podnikání. Do finále bylo z přihlášek vybráno sedm týmů z celé VŠE.

V pětičlenné porotě zasedli zástupci akademické sféry i investorské komunity. Za investory byla v porotě Vladimíra Josefiová z venture fondu Reflex Capital, která působí také jako CFO startupu Spaceti. Dále v porotě zasedla Zuzana Ondrejova z J&T Ventures. Vítězný tým vybíral také Matěj Zabadal z V-Sharp Ventures. Akademickou sféru reprezentoval vedoucí Katedry podnikání a proděkan pro vědu a výzkum FPH prof. Martin Lukeš. Akcelerátor xPORT VŠE v porotě zastupoval Jakub Stránský, zkušený mentor a zakladatel startupu Techambition.

Týmy čekala online prezentace ve formátu „startup pitch“ a následná diskuse s porotou. Tu zajímala velikost problému, který startup řeší, schopnost týmu dodat produkt na trh a potenciál na dynamický růst.

Titul Startup VŠE získal tým SunAware.

SunAware řeší negativní dopady UV záření na dětskou pleť. Jejich první produkt je čepice, která upozorní rodiče v případě přílišného vystavení pokožky slunečním paprskům. Základem řešení je chytrá barva, která podle množství UV záření mění svou barvu a tím rodiče varuje. Tým SunAware chce postupně rozšiřovat produktovou nabídku o další chytré textilie.

„Our team consists of goal-oriented and passionate CEMS students from VSE. A mission of ours is to educate and help parents along their way to keep their children safe, while spending some lighthearted time with their loved ones.“

Na druhém místě se umístil tým TalentSeed, který pracuje na digitálním řešení pro hledání mladých fotbalových talentů.

Třetí místo obsadil tým City Adventure, který vyvíjí hry pro cestovatele. Jejich cílem je zprostředkovat lokální znalost města a zábavnou formou hráčům ukázat zajímavá místa.

Organizační tým Startup Semestru VŠE už pracuje na přípravě soutěže pro letní semestr 2022. Pro aktuální informace sledujte facebook Katedry podnikání.

Letošní Startup VŠE má svého vítěze

V úterý 10. května se mezi sebou utkaly studentské týmy o titul nejlepšího startupu VŠE a také o peněžní výhru v hodnotě 50 000 Kč na podporu svého projektu. Do samotného finále se dostalo 7 týmů, které své nápady prezentovaly před pětičlennou porotou. Ta se zajímala o velikost problému, který startup řeší, schopnost týmu dodat produkt na trh a potenciál na dynamický rozvoj firmy. V porotě zasedali zástupci investorské i mentorské komunity –  Martin Kešner z J & T VENTURES,  Václav Pavlečka z Czech Founders Fund,  Matej Zabadal z V-Sharp Ventures, Jakub Stránský – zástupce xPORTu VŠE, zkušený mentor a zakladatel startupu Techambition a Martin Lukes – vedoucí Katedry podnikání a proděkan pro vědu a výzkum FPH.

Tento ročník soutěže byl plný ambiciózních a zajímavých projektů, i proto to porota neměla vůbec jednoduché a rozhodla se peněžní výhru rozdělit mezi 3 nejúspěšnější týmy. Titul S​tartup VŠE a nejvyšší odměnu 25 000 Kč získal projekt Paterno ve složení Tomáš Knejp a Karel Křesťan. Paterno je nástroj pro automatizované generování cenových nabídek. V rámci rozjezdu cílí především do segmentu živnostníků a malých firem. Tým přesvědčil kromě nápadu, také svým přístupem k budování startupu. Podle přítomných investorů nejlépe porozuměli, jak fungují investorské peníze a zvolili správnou strategii vstupu na trh.

Druhé místo a odměna 15 000 Kč  patří projektu Somno, který nabídl osmitýdenní program digitální spánkové terapie.

A třetí příčku a částku 10 000 Kč vysoutěžil projekt Supplemelts Energy, který řeší problém s polykáním doplňků stravy formou speciálních rozpustních papírku do úst.

Všem zúčastněným děkujeme a výhercům gratulujeme. Věříme, že vše půjde, jak má a svět bude zase o pár úspěšných startupů bohatší.