Nejlepším startupem VŠE se stal projekt Luftio

V úterý 11.5. proběhl první ročník soutěže Startup VŠE. Studentské týmy soutěžily o stipendium ve výši 40.000 CZK na podporu inovativního podnikání. O titul Startup VŠE se utkalo celkem šest týmů z celé VŠE.

Pětičlenná porota zastupovala akademickou sféru a investorskou komunitu. Venture fond Reflex Capital reprezentovala Vladimíra Josefiová, která mezi jiným působí též jako CFO startupu Spaceti založeného absolventem FPH VŠE Maxem Verteleským. Dále v porotě zasedl majitel společnosti TCCM a business angel Kamil Vacek. Ten byl například prvním investorem úspěšného portálu bezrealitky.cz, který vznikl též na půdě VŠE. Dalším členem poroty byl Vít Horký – zakladatel a CEO Brand Embassy. Firmu v roce 2019 se společníky prodali izraelské firmě NICE kótované na Newyorské burze.  Nyní působí jako angel investor a VC scout. Akademickou sféru reprezentoval vedoucí Katedry podnikání a proděkan pro vědu a výzkum FPH prof. Martin Lukeš. Akcelerátor xPORT v porotě zastupoval Jakub Stránský – zkušený mentor a zakladatel startupu Techambition.

Týmy čekala sedmiminutová online prezentace ve formátu „startup pitch“ a následná diskuse s porotou.

Třetí místo obsadil nápad TreeToGo studentů vedlejší specializace Podnikání. Cílem TreeToGo je propojovat lokální patrioty a cestovatele.

Na druhém místě se umístil StudyHUB, který se zaměřuje na online doučování jeden na jednoho. StudyHUB představil student fakulty podnikohospodářské Patrik Kruntorád.

Titul Startup VŠE získal projekt Luftio. Luftio nabízí zákazníkům zařízení na měření kvality vzduchu. Získaná data analyzuje a výsledky zobrazuje v mobilní aplikaci. Startup Luftio představil Josef Tatíček společně s kolegyní Janou Vítovou. Porotu zaujal nejenom inovativní produkt a jeho potenciál, ale také excelentní vystoupení obou prezentujících.

Zvláštní cenu poroty získal projekt mementerra, který představil absolvent VS Podnikání a student FPH David Makovský. Porotci ocenily krásně zpracované produkty a finanční zdraví projektu, který expanduje reinvestováním vlastních prostředků.

Organizační tým Startup Semestru VŠE pracuje na přípravě soutěže pro letní semestr. Pro aktuální informace sledujte facebook Katedry podnikání.